Radions historia i Sverige

Vad skulle vi har gjort under 1900-talets första hälft utan radion? Detta medium, som på ett enkelt sätt kan underhålla och informera direkt till människor runt om i landet. Så många sömnlösa nätter som blivit lite trevligare tack vare radion, så många varningar som snabbt har kunnat skickas ut tack vare radion. Det är en revolutionerande uppfinning, som ändrat vår värld. Men hur ser egentligen radions historia ut? Här går vi igenom hur radion kom till och dess historia i Sverige fram till idag.

En revolutionerande uppfinning

Den första person som tog patent på ett system för trådlös telegrafi var italienaren Guglielmo Marconi. Året var 1897 när han patenterade sin uppfinning. Han ville egenligen uppfinna en apparat som kunde se var det åskade någonstans, och han lyckades sända en radiosignal som var mycket längre än de tidigare lyckade experimenten. Ferdinand Braun hette en man som senare förbättrade Marconis patent, och de båda fick dela på Nobelpriset 1909. Telegrafen och telefonen fanns redan under 1800-talet, men denna nya uppfinning revolutionerade ytterligare sättet för människor, grupper och samhällen att kommunicera på.

Svenska anläggningar öppnar

De första svenska radiosändningarna kom igång på 1920-talet och 1925 startade Radiotjänst, numer känt som Sveriges radio. Den första dagen kunde man redan höra nyheter från TT och väderleksrapport från SMHI, precis såsom vi är vana vid att det låter idag. På den här tiden sändes all radio i direktsändning eftersom man ännu inte hade kommit på en teknik för att spela in program i förväg. År 1955 öppnar den andra radiokanalen i Sverige, P2. År 1962 startar man den tredje kanalen P3 på försök, och den får stanna kvar och profileras som en talande kanal med musik. Man börjar också profilera de andra kanalerna, P1 blir exempelvis “den talande kanalen”. År 1977 öppnar 23 olika lokala radiostationer. Den fjärde radiostationen, P4, startar 1987 och genom den börjar lokalradion sända sitt innehåll.

Privat lokalradio blir tillåten

Radiotjänst hade länge monopol på att sända radio. År 1993 öppnade man upp radionätet även för privata aktörer, och då öppnade nya radiokanaler såsom NRJ och Mix megapol. Sedan dess har vi haft ett antal olika radiokanaler över hela frekvensbandet, varav vissa bara har stannat en kortare tid. Ett exempel är radiokanalen Bandit 105.5 som sändes under två år på 90-talet, samt radiokanalen The Voice. På de privata radiokanalerna är det tillåtet med reklam, men detta förekom även innan 1993 när det fortfarande var förbjudet. Då hände det att Televerket var tvungna att åka ut till olika radiostationer och försöka stoppa sändningarna, eftersom de spelade reklam vilket de inte hade tillstånd till. Bland de privata radiokanaler som har stängt ner genom åren kan man bland annat hitta Classic radio, CIty 106.5, Power hit radio, Radio match, Sky radio, Radio stella, Studio 107.5 samt Wow 105.5.

Radion flyttar till internet

Idag blir det allt vanligare att radio sänds över internet. Det gäller inte bara podcasts och liknande kanaler som ursprungligen är skapade för internet, utan även vanliga radiokanaler flyttar i allt större utsträckning in på nätet. I Norge exempelvis har man släckt nerFM-bandet och övergått till DAB (internet-) radio. Detta var även på tal i Sverige 2014, då ett förslag om att övergå till DAB-radio stoppades av regeringen. Oavsett om man föredrar att lyssna på sin gamla FM-spelare eller ej så är det idag lätt att välja och växla mellan det digitala och det analoga flödet.