Radiokanaler i det svenska nätet

Har du någonsin skruvat på radion för att få in rätt radiokanal då har du förmodligen noterat många gånger att de olika kanalerna ofta har en väldigt stark profilering mot en viss typ av musik. Ofta har de också väldigt specifik reklam och jinglar. Man kan lätt förknippa vissa röster med de olika radiokanalerna. Säg mig vilken låt som spelas – så ska jag tala om vilken radiokanal det är. Så kan det vara för den rutinerade radiolyssnaren som har koll på alla radiokanaler. I det svenska radionätet finns det ett par rikstäckande radiokanaler utöver Sveriges radio. Dessa är Mix Megapol, NRJ och RIX FM. Utöver dessa så finns det en hel del lokala radiostationer, samt ett par stationer som finns i ett par stora städer i Sverige. Man kan dock idag oftast streama radiokanalen över internet och på så vis lyssna var man än befinner sig. Här presenterar vi några av de största kommersiella radiokanalerna.

NRJ

NRJ var den första stationen som började sända när det fria radionätet öppnade och de kan idag lyssnas på över hela landet. De har sloganen “hit music only” och spelar en blandning av all möjlig musik. Det är en stor kanal som finns i tio länder och kanalen är ursprungligen från Frankrike där den startades av Jean-Paul Baudecroux. Själva namnet NRJ kommer ifrån franskans “Nouvelle Radio Jeunesse” som betyder “Nya ungdomsradion”, och detta stämmer mycket bra överens med känslan i radiokanalens musik och attityd. I skrivande stund så ligger bland andra Justin Bieber, Astrid S, Imagine dragons och Xo cupid på låtlistan. På NRJ jobbar bland andra Malin Gramer, Messiah Hallberg och Adam Alsing som programledare. Adam Alsing är en berömd röst i radio och TV, och han har bland annat jobbat på Mix Megapol under många år och även haft egna TV-program på TV3, TV4 och Kanal5.

Mix Megapol

Mix megapol har sloganen “den perfekta mixen” och de spelar musik från de senaste fyra decennierna. Radiokanalen startade 1994 och då hade varje lokal Megapol-station en egen morgonshow. Idag sänds programmet från Stockholm och kan nås av nästan hela Sveriges befolkning. Den berömda morgonshowen leds av Gry Forsell och Hans Wiklund. Nyheterna får Mix megapol av Aftonbladet. Radiokanalen ägs av tyska Bauer Media Group och har haft samarbeten och utbyten med flera andra mindre radiokanaler, till exempel The voice. På Mix megapol kan man idag höra bland andra Avicii, Enrique Iglesias, George Michael och Miriam Bryant.

Rix FM

Rix FM startade 1993 och är kanske mest kända för sitt morgonprogram “Rix morgonzoo”. Deras slogan är “bäst musik just nu” och man kan höra allt ifrån Avicii till Shawn Mendes och Ed Sheeran på denna kanal. Programledare är bland andra Laila Bagge, Roger Nordin och Lotta Möller. Till deras morgonshow kommer ofta kända gäster, bland andra återkommer med jämna mellanrum Markoolio, Felix Herngren, Niclas Wahlgren, Hasse Aro, Peter Jihde och Peter Settman. Radion kan nås på lite olika frekvenser beroende på vart i landet man befinner sig. Det beror på att radiokanalen har ingått olika avtal i Sveriges olika regioner.

Lugna favoriter

Man vet att man har hittat till Lugna favoriter när man hör Celine Dion, Enya eller Phil Collins. Fram till augusti 2018 sände de över radionätet i Stockholm, Göteborg, Södertälje, Norrköping, Linköping och en handfull andra städer. Idag sänder de endast över internet.