Public service – radio i Sverige

Radions musik och gemytliga diskussioner är ett sällskap för många människor. Många är de hantverkare, chaufförer och egenföretagare som följer radiokanalernas alla program dagligen, och även kontorsmänniskan kanske hinner lyssna en stund på morgonen och under helgens sovmorgon. Är det inte härligt att sakta vakna till allehanda välgjorda och roliga program?

Alla har vi våra egna favoritkanaler, och det kan också vara tydligt på vissa arbetsplatser vilken kanal det är som gäller just där. Det är som en tyst överenskommelse och att byta kanal kan vara svårt och ge upphov till många sura miner. Har man väl vant sig vid en kanal är det svårt att byta. Här presenterar vi de största svenska radiokanalerna inom public service, mer känt som Sveriges Radio, som har ett dussin kanaler där P1, P2, P3 och P4 är de största.

Vad är public service?

SR finansieras av folket genom tv- och radioavgiften och går under vissa särskilda regler som sätts av regeringen. De tjänster som produceras kallas för public service och det finns ett krav om att innehållet i denna service ska vara opartiskt och sakligt. Till exempel så finns det ingen reklam och medverkande får inte heller nämna namn på produkter eller varumärken. Till exempel så kan man inte säga “Iphone” eller “Android” i radion utan man får istället använda ordet “smart mobil” eller liknande. Radiotjänsten ska också bedrivas självständigt och med integritet, utan att styras av ekonomiska eller politiska intressen i samhället. Varje år granskas SR:s uppdrag av granskningsnämnden, för att se om de följer dessa regler.

P1

P1 har nästan enbart olika program med prat och diskussioner. Det kan vara program om aktuella nyhetshändelser och historiska skeenden men också uppläst och dramatiserad litteratur eller poesi. Det är väldigt sällan musik som spelas, även om många program är tonsatta på olika sätt. Ett undantag är det mycket populära programmet Sommar i P1 som sänds i juli och augusti, där gästerna får spela sina favoritlåtar under programmets gång. Några exempel på andra program är Allvarligt talat, Radiopsykologen, Plånboken, Gudstjänsten samt Kaliber.

P2

På kanalen P2 så spelas det mestadels musik och musikprogram. På dagarna har de ofta långa serier med klassisk musik som är utvald och presenterad av en programledare. De har även program av tävlingskaraktär som exempelvis melodikrysset och andra livliga program med till exempel livespelningar från festivaler. Det finns särskilda magasin som inriktar sig på olika musikgenres, till exempel jazz, elektronisk musik eller dansmusik. Exempel på några program är Elektroniskt i P2, Notturno, Klingan, Kalejdoskop samt Musik mot midnatt

P3

P3 är en ungdomlig kanal som blandar nyheter med livliga diskussioner och spaningar med den senaste popmusiken. De har ofta inslag av att man kan ringa in och delta direkt i sändning, och de har också en mängd med tävlingar och quiz av olika slag. Varje dag kommer det gäster till studion som får vara med och vara programledare, eller blir intervjuade. Ibland får de spela live direkt i radion. På P3 sänder de nyheter från Ekot, som också spelas på övriga kanaler inom Sveriges radio, och blandar det med egna spännande nyheter exempelvis från kulturvärlden. När man lyssnar på P3 blir det ofta mycket skratt och udda och ibland lite pinsamma samtalsämnen, och man får stenkoll på senaste nytt om de största kändisarna inom musikvärlden. Det är också här som man kan hänga med i de senaste pophitsen från vår tid.